Menü

Szakmai oldalak

SORBUS DECIPIENTIFORMIS 'VÁLLUS' - 'VÁLLUS' BERKENYE

Vissza
SORBUS DECIPIENTIFORMIS 'VÁLLUS' - 'VÁLLUS' BERKENYE

6-8(10) méteres fa. Törzse egyenes, a koronában követhető. Koronája kezdetben kúpos, később szabályos, széles piramis alakú, tömött, sűrűn ágas. A vesszői barnák, paraszemölcsösek, amik az idősebb ágakon is sokáig megmaradnak és különleges rajzolatot képeznek. Rügyei kicsik, gömbölyűek. Levelei olyan szélesek, mint amilyen hosszúak, deltoid alakúak, 7-8 érpárral rendelkeznek. A levélváll ékalakú vagy kissé lekerekített, a levél szegélyének karélyai kihegyesedők. A levelek színe középzöld, kissé bőrszerű, tompán fényes, fonáka matt, kezdetben barnán molyhos, később lekopaszodik. A levelek ősszel enyhén narancsos beütéssel aranysárgára színeződnek. Levelei tökéletes levélmozaikkal rendelkeznek, ennek következtében a korona felszíne különösen szabályosnak látszik. Ernyőszerű bugába csoportosult fehér virágai április végén, májusban nyílnak. Termése hosszúkás, éretten barna, ehető, a barkóca berkenyéhez hasonló. Apomiktikus fajta.

 

Az alapfaj bázikus váztalajokon, sekély termőrétegű rendzina talajokon él. Ennek megfelelően gyökérzete extenzíven szétterjedő.

 

A fajta meszes, középkötött talajokon díszlik a legszebben. Általánosságban a talajokkal szemben nem igényes. Túl nedves helyre nem való. Fényigényes. Rendkívül szárazságtűrő, a magas hőmérsékletet, a sugárzó hőt fafajaink közül szinte a legjobban tolerálja. Ez a fajta a pannon klímához való tökéletes alkalmazkodás minden elemét felmutatja.

 

Betegségekkel szemben ellenálló.

 

Magról is jól szaporítható. Magról nevelt utódai is fajtaazonosak. Oltványait Sorbus intermedia alanyon kell nevelni. Kitűnő törzsnevelő. Oltványaiból csekély fitotechnikai munkával lehet készárút nevelni.

 

Mivel a fajta ill. alanya is extenzív gyökérzetű, ezért a készárút többszöri átültetéssel vagy edényben történő neveléssel kell megtermelni. Hazai berkenyéink földlabdával történő átültetését ősszel kell elvégezni. Nagyon fontos a koronás fák ültetés előtti metszése. A berkenyék hajtásai általában virágrügyekben végződnek, ha a földlabdás növények ültetése előtt ezeket nem távolítjuk el a növény virágok fejlesztésére fogja energiáját fordítani, nem pedig vegetatív részeinek pótlására, új rügyalapok, hajtások képzésére.

 

A ’Vállus’ berkenyét a kis-közepes termetű fajták közé sorolom. Tág tűrőképessége, szabályos formája, dekoratív megjelenése a fajta sokoldalú felhasználását kínálja. Ökológiai igényeinek megfelelő helyeken parkfának, sorfának, de bokornak, bokorfának is nagyszerű. Ültethetjük családi házak kertjébe vagy frekventált közterületekre. Az épített városi környezetben felülmúlja a hasonló szándékkal telepített egyéb fajtákat. A fajta már néhány igen szép referenciával rendelkezik.