Menü

Szakmai oldalak

CORNUS MAS 'MEDÁL'® - 'MEDÁL' HÚSOS SOM

Vissza
CORNUS MAS 'MEDÁL'® - 'MEDÁL' HÚSOS SOM

Ezt a fajtát hazánkban vásárolt húsos som csemeték közül szelektáltam. Termetére vonatkozó becsléseimet az idáig nagy mennyiségben nevelt egyedei fejlődésére alapozva állapítottam meg.

 

A fajta magassága 4-6 m-t is elérhet, szélességi növekedése ennél lényegesen kisebb. Fiatalon karcsú termetű, később kissé terebélyesebb lesz. A kertemben lévő 7 éves anyanövény 2,5 m magas és 50 cm széles. Megjelenésében tömött lombozatú, karcsú termetű cserje. A korábban visszavágott növényekből szélesebbek is nevelhetők. Ágai párhuzamosan felállók, vaskos hajtásai, rövid ízközűek, enyhén négyélűek, zöldek, alapjukon lilás színeződéssel. A keresztben átellenes, haragos-zöld, fényes felületű, bőrszerű leveleinek a válla szívalakú, csúcsuk kihegyesedő. A levél felszínének közepe erősen ráncos. A fiatal levelek szegélye világos. A levél lemeze medálhoz hasonlítható. A viszonylag hosszabb levélnyelek párhuzamosak, vagy hegyesszöget zárnak be a hajtással. A levéllemez derékszögben, vagy ívesen meghajolva kapcsolódik a levélnyélhez. A hajtás, a levéllemez és a nyele rányomottan, apró selymesen szőrös. A levelek ősszel zöldes, pirosas-bordóra színeződnek. A virágrügyek gömb alakúak. Apró, sárga virágai kora tavasszal, lombfakadás előtt nyílnak, jó mézelők. Termései gömb alakúak, vagy csak kissé megnyúltak, augusztusban érnek, piros színűek, ehetők. Magja orsó alakú csontár.

 

A húsos som dombvidékeink, hegyvidékeink, melegkedvelő erdőtársulásaink gyakori kísérője. Az Alföldön ritka.

 

Egyenletes fejlődésű, hosszú életű cserje. Tőről jól sarjadzik.

 

Melegkedvelő, szárazságtűrő, mészkedvelő fajta. Túl nedves, kötött talajokra nem való. Fényigényes, de a laza árnyalást elviseli.

 

A fajta különös igényeket nem támaszt környezetével szemben, betegségekkel szemben ellenálló.

 

Szemzéssel könnyen szaporítható. A metszést jól tűri. Szabadföldben és edényes kultúrában egyaránt jól fejlődik.

 

A fajta sokoldalú felhasználását karcsú habitusa, tömött, sötétzöld lombozata, különleges levelei, szárazság és hőtűrése, jó visszaszerzőképessége, igénytelensége indokolja.

 

Ültethetjük szoliternek vagy csoportosan, de sövényként is nagyszerű.