Menü

Szakmai oldalak

GINKGO BILOBA 'HUNOR'® - 'HUNOR' PÁFRÁNYFENYŐ

Vissza
GINKGO BILOBA 'HUNOR'® - 'HUNOR' PÁFRÁNYFENYŐ

Ginkgo biloba ’Hunor’® – ’Hunor’ páfrányfenyő

A 35 éves anyafa koronája karcsú orsóalakú, 6 méter magas és 130 cm átmérőjű. Törzse egyenes, sűrűn álló ágai hegyesszögben felfelé irányulnak. Dús lombozata tömött. Levelei kezdetben hullámos szélűek, később kisimulnak, középzöldek, ősszel élénk aranysárga színűek. Az anyafán eddig termést nem észleltem, a fajta előreláthatóan hím ivarú.


A fajta télálló, a levelek esetleges tavaszi fagykárosodását a növények gyorsan pótolják.

 

A páfrányfenyő betegségekkel szemben rendkívül ellenálló faj. Környezetével szemben különösebb igényeket nem támaszt. Arra ügyeljünk, hogy húsos, lédús gyökerét a pockok ne rágják meg.

 

Az anyafa a bemutatott méreteit igen mostoha körülmények között, öntözés nélkül, száraz, meszes, 8,2 pH-s talajon érte el. Jobb termőhelyi feltételek mellett ilyen korra méretei megduplázódtak volna. Ezt az is bizonyítja, hogy oltvány-nevelő tábláinkban növekedése a normál-növésű fajokhoz képest alig marad el. A fák várható méretét a rendelkezésükre álló vízmennyiség döntően befolyásolja, az öntözés elmaradása kisebb méretű fákat fog eredményezni.

 

A ’Hunor’ szemzéssel, oltással könnyen szaporítható fajta. Konténerben is eredményesen nevelhető.

 

Tetszetős megjelenése, tömött lombozata, mérsékelt növekedési üteme, kis térigénye sokoldalúan felhasználhatóvá teszik a fajtát. Családi házak kertjeibe, parkokba, igényesebb térségek utcáiba jól illenek. Dézsás, nagy-konténeres egyedei pátiokban, közterületeken mutatósak lehetnek.

 

Maga a páfrányfenyő Kínából származik. A Hiroshimát ért atomtámadás centrumának egyetlen túlélő fafaja. A fajta nevét is ehhez asszociáltam. Nemzetünk túlélőképességében, példaértékű kitartásában eleink örökségére kívántam a Hunor elnevezéssel emlékezni.

 

A fajta nemesítője: Barabits Elemér. A fajta az EU államaiban jogvédelemmel rendelkezik. A forgalmazás jogát az Alsótekeresi Faiskola Kft.gyakorolja.