Menü

Szakmai oldalak

FRAXINUS ORNUS 'HUBA' ® BEMUTATÁSA

Vissza
FRAXINUS ORNUS 'HUBA' ® BEMUTATÁSA

 

A környezeti adottságoktól függően 10-15 m magasságot elérő fa. Törzse egyenes, a korona alsó felében jól kivehetően folytatódik. Kérge fiatalon sima, szürke színű. Szabályos ágrendszerű koronája fiatalon karcsú, az idő múlásával szélesebb, tojásalakú lesz. Ágai fiatalon felállók, később kissé szétterülök. Hajtásai szürkészöldek, rügyei szürkék. Összetett levelei jellemzően 7 levélkéjűek. A levélkék tojásdad lándzsásak, kissé bőrszerűek, színük sötétzöld, fonákjuk világosabb. Ősszel sárgászöldre, barnás- vörösre színeződnek. A hajtásvégeken bugákban megjelenő virágai krémfehérek, enyhén illatosak. Fiatalon alig és később is keveset virágzik.

 

A fajta fényigényes, melegkedvelő, hő-, szárazság és mésztűrő.Betegségekkel szemben toleráns, télálló. Kedvezőtlen talajadottságok mellett is kielégítően fejlődik.Törmelékes, köves, murvás területekre is telepíthető. Nedves helyekre nem való.

 

A Huba virágos kőris könnyen szaporítható, nevelési nehézségeket nem okoz, ültetését követően jól ered. Fiatalon az alakító metszést jól tűri, idősebb korban koronája megifjítható.

 

Előnyös koronaformája, tömött, haragoszöld lombozata, a koronában is követhető törzse, fiatalkori gyors növekedése, környezettel szembeni nagyfokú toleranciája, impozáns megjelenése miatt a fajtát városi sorfának, parkjainkba és kertjeinkbe díszfának ajánlom.

 

A virágos kőris Középhegységünk, a dunántúli szigethegyek és dombvidékeink honos fafaja. A pannon táj sajátos vegetációjának egyik meghatározó eleme. Leginkább mészkedvelő tölgyeseinkben, karsztbokorerdeinkben fordul elő. A mészkő- és dolomitkopárokon néhány melegkedvelő cserjefajjalpionírként lép fel. Hazai állományaiból kiválogatott klónjai viszonyainkhoz messzemenően alkalmazkodnak.

 

Reprezentatív megjelenése, edzettsége, környezettel szembeni szívóssága miatt, honfoglaló vezéreink egyikéről, Hubáról neveztem el.

 

A fajta nemesítője: Barabits Elemér. Európai jogvédelemre előzetesen felterjesztett fajta.  Nagykereskedelmi ára tartalmazza a licencdíjat. A szaporítás és a forgalmazás jogát az Alsótekeresi Faiskola Kft. gyakorolja.