Menü

Hírek, akciók, aktualitások

FÁK A JÖVŐNKÉRT! ÚJDONSÁGAINK!

Vissza
FÁK A JÖVŐNKÉRT! ÚJDONSÁGAINK!

Klímaváltozás kontra termékfejlesztő nemesítés


A rekordokat döntő, szélsőséges éghajlati jelenségek mindennapossá váltak. Saját bőrünkön érezhetjük a klímaváltozás negatív hatásait. Az őserdők kiirtása, a végelláthatatlan monokultúrák, a betonba öntött lakó-, és ipartelepek, a ránk nehezedő fogyasztói társadalom torz képe csak tovább rontják közérzetünket.

 

Meggyőződésünk, hogy kertészkedő, faültető tevékenységünk alapvető fontosságú a káros hatások elleni küzdelemben. Az életminőséget javító környezet megteremtésében és fenntartásában a nagytermetű, kiterjedt zöld felületet nevelő fák kivételes jelentőségűek.

 

Környezetünk élővilágát a káros hatások közül elsősorban a hőmérséklet és a csapadék mértékének és eloszlásának számukra hátrányos változásai érintik. A városok, iparvidékek sajátságos viszonyai tovább súlyosbítják helyzetüket. A folyamatosan romló környezeti feltételekhez alkalmazkodó, a magasabb hőmérsékletet és a vízhiányt jobban elviselő fajták szükségesek.

 

Termékfejlesztő, nemesítő tevékenységünknek éppen az a célja, hogy vásárlóinknak ne csak formavilágában megfelelő, de a káros hatásokat is elviselő, hő- és szárazságtűrő, gazdaságosan fenntartható fajtákat kínáljon.

 

Megtalálni az alkalmas klónokat, fajtákat időigényes és fáradságos munka. 10-20 év is szükséges egy jó fajta létrehozásához, elismertetéséhez, szabadalmaztatásához. Meg kell bizonyosodni arról, hogy a fajta megfelel az elvárásoknak, tulajdonságaiban felülmúlja a forgalomban lévő versenytársait.

 

Nemesítési munkáimhoz a Kárpát-medence vagy hasonló ökológiai adottságú területek származásait használom fel. Ennek megfelelően fajtáim hazai viszonyainkhoz kitűnően alkalmazkodnak.

 

A biodiverzitás és a formagazdagság fokozása érdekében egy-egy fajból több, hasonló habitusú és viselkedésű fajtát is létrehoztam. Lehetőség nyílik arra, hogy ezeket a „fajtapárokat” - Fraxinus ornus ’Huba’® és ’Tas’®, Sorbus ’Vállus’ és ’Rezi’®, Ulmus pumila ’Hajdú’® és ’Kun’® - a kiültetésekben együtt is szerepeltessük.

 

A bemutatásra kerülő fajták reprezentatív megjelenésűek, könnyen és gazdaságosabban szaporíthatók, kevesebb kézimunka felhasználásával nevelhetők. Telepítésüket követően gyorsan regenerálódnak. Víztakarékosak. Fenntartásuk problémamentes. Hazai viszonyainkhoz messzemenően alkalmazkodnak.

 

Fajtáimat Európában szabadalmaztattam, állami minősítéssel rendelkeznek vagy arra be vannak jelentve. Szaporításuk és forgalmazásuk jogát az Alsótekeresi Faiskola Kft. gyakorolja.


Alsótekeres, 2023. augusztus 31.
Barabits Elemér

 

AZ ALÁBBI GOMBRA KATTINTVA OLVASHAT AZ EURÓPÁBAN SZABADALMAZTATOTT ÚJ FAJTÁINKRÓL.

 

 

újdonságaink