Menü

Szakmai oldalak

ÚJ FAJTÁNK - HEDERA COLCHICA 'MARMOR' ®

Vissza
ÚJ FAJTÁNK - HEDERA COLCHICA 'MARMOR' ®

Hedera colchica ’Marmor’® – ’Marmor’ kaukázusi borostyán

 

A kaukázusi borostyán a Fekete tenger keleti partvidékén húzódó pontusi területek gyönyörű, nagylevelű borostyánja. ’Marmor’ nevű fajtámat az Abháziában levő Rica tó felett gyűjtöttem, ott, ahol már 50-60 m magas kaukázusi jegenyefenyők tornyosulnak. Talajon kúszó, vagy fák törzsére felkapaszkodó, nagylevelű, örökzöld cserje. Fiatalkori levelei keskeny háromszög alakúak, alapjuk szíves vállú. Egyes levelei néha sekélyen karélyosak. A sötétzöld levelek között gyakoriak a fehéren márványozott mintájúak. Innen kapta a nevét. Marmor=márvány. Időskori levelei fényesek, hosszúkás tojásdadok. Télálló. Talajokban nem válogat. Árnyékos vagy félárnyékos helyekre ültessük, tűző napra nem való.

Betegségekkel szemben ellenálló.

Kitűnő árnyéki talajtakaró, fák törzsére felfuttatva is mutatós. Erőteljes növekedése miatt a betelepített területeket hamar letakarja. A talajba kevésbé gyökeresedik bele, így később könnyebben felszedhető.


A fajtát robusztus növekedése és szép levélzete miatt kertekbe, parkokba árnyéki talajtakarónak ajánlom.

 

A fajta nemesítője: Barabits Elemér. A fajta az EU államaiban jogvédelemmel rendelkezik. A forgalmazás jogát az Alsótekeresi Faiskola Kft. gyakorolja.
CPVO határozat No: 57351, kelt: 2019.11.19.