Menü

Hírek, akciók, aktualitások

Citrusfélék

Vissza
Citrusfélék

Üzletünkben még kaphatók Kumkuatok. 

60/80-as növények 12 literes konténerben 13.500 Ft-os áron

 

Törpemandarin  ( Citrus fortunella margarita)

A kumquat más néven törpemandarin egy alacsony termetű, örökzöld fácska.  Sötétzöld, fényes levelei megdörzsölve citrusillatot árasztanak. Apró fehér virágait egyesével vagy kisebb fürtökben hozza. Terméseinek érdekessége, hogy húsa savanykás, míg héja édeskés ízű. Hámozás nélkül egyben, vagy feldolgozva is fogyaszthatók. Napos fekvést igényel, enyhén savas, vagy semleges, jó vízáteresztésű talajra van szüksége. Vízigénye közepes, télen kevesebb vizet igényel. Tápanyagigényes növény, március végétől-október végéig hetente tápoldatozzuk. Hűvös (10-15C) helyen teleltessük.

 

Citrom

A citrom erőteljes, felfelé törő ágrendszert fejlesztő cserje vagy kis fa. Hajtásai kezdetben zöldek, majd 1 éves kortól megfásodnak, és szürkésbarna színűek lesznek. Levelei kemény tapintásúak, viaszod zöld színűek, enyhén fogazottak. A vesszőkön gyakran található tövisszerű képződmények.  A levél nyele rövid, keskeny. Nagy virágai öt fehér sziromlevélből, jól fejlett porzókból és erős végű termőből épülnek fel. A virágok egyesével vagy többesével a levelek hónaljában jelennek meg, erős, jellegzetes illatúak. Gyümölcseik kezdetben zöldek, majd megsárgulnak. Héja illóolajat tartalmaz.  Virágai öntermékenyülők, azonban a beporzó rovarok ritka látogatása miatt érdemes finom ecsettel a kinyílt virágok portokjait a bibéhez dörzsölni. 2-3 nap elteltével a kötött virágok szirmai és porzói lehallanak, a virágkocsányokon jól kivehető a kis termések. A termések még abban az évben kifejlő

Hazánkban nem télállóak, ezért a citrusféléket edényben neveljük. A nyáron szabadban tartott növények lombja egészségesebb, tartósabb, kevésbé érzékeny a környezeti tényezők hirtelen változására. A szabadban tartott fácskákat az erős napsütéstől, széltől és száraz környezettől védeni kell. Meleg nyári napokon gyakoribb öntözéssel, lombpermetezéssel védhetjük a perzselő nap hatásaitól. A szabadban tartott fákat az őszi fagyok beköszönte előtt, szeptember közepén-végén, ha már a hajtások jól beértek rakjuk védett, zárt helyre, ahol 3-4C-os hőmérsékleten, minimális öntözéssel szépen telelnek. A teleltetés alatt tapasztalható részleges lombhullás természetes folyamat. Még az erősen kopasszá váló fák is besűrűsödnek nyárra. Tavasszal az új hajtások visszacsípésével alakíthatjuk a koronát. A fagyok után újra kirakhatjuk őket.

A citrom közömbös, vagy gyengén savanyú kémhatású talajokat kedveli. Nagyon tápanyagigényes növény ezért földkeverékébe keverhetünk komposztot, érett baromfi ,- vagy marhatrágyát , tartós hatású (Osmocote) műtrágyát.

Citrusféléken előforduló kártevők (pajzstetvek, gyapjas tetvek, atkák) rovar,- és atkaölő készítmény kipermetezésével védekezhetünk.

A citromok, ha végleges nagyságukat elérték, fokozatosan sárgulni kezdenek. A sárgulás kezdetétől szedhetők.